Heteroseksizm'e, Ötekileştirilmeye Ses Çıkar imza kampanyası

Kampanyayı başlatan LGBT YAŞAM
19.04.2024

Heteroseksizm'e, Ötekileştirilmeye Ses Çıkar
Eşcinsellik tercih değildir. Tedavisi mümkün değildir. Tedavi edilmesi gerekecek bir durumda değildir. Yanlış olan eşcinsellik değil, yanış olan homofobi, transfobi! Eşcinsellerin dışlanmasına ötekileştirilmesine karşı çık! Eşcinselliği bir yanlışlık, hastalık ve günah olarak tanımlayanlar hiç onların ne kadar zor bir hayat geçirdiğini düşündünüz mü? Yanlış olan bir şey ise bu neden günah? Hastalıksa bu neden yanlışlık? Toplum buna hazır değil henüz diyenlere bir söz. Siz isteseniz de istemeseniz de Eşcinseller yaşam çevrenizde var, hep var olacaklar ve dahada önemlisi bu normal... Ne olur insanları cinsel yönelimleriyle değil insanlıklarıyla değerlendirin. Dünya sadece çoğunluktan ibaret değil! Hayatınız boyunca çevreniz ve toplumunuz tarafından kendinizin suçlu hissettirilmeye çalışılmasına karşı ne kadar rahat yaşayabilirsiniz? Eşcinsellik sonradan kazanılmaz çünkü doğuştandır. İnsan eşitliğine ve adalet kavramına dayanarak eşcinsellerin toplumda zor durumda bırakılması, suçlanması, şiddete maruz kalması en büyük yanlışlık olgusudur. Türkçeye eşcinsel korkusu olarak çevrilebilecek homofobi, en genel anlamıyla eşcinselliğe ve eşcinsellere karşı duyulan korku ve nefret olarak tanımlanıyor. Bu tavrı geliştirenlere homofob, davranış biçimine ise homofobik deniyor. “Homofobi” kavramı ilk kez 1972 yılında G. Weinberg tarafından “homoseksüel bireylerin mantıksız ve şiddet, ayrımcılık ve mahrumiyet yaratacak şekilde suçlanmasıdır” anlamında kullanılmıştır. Bazıları için bu kavram insanların cinsel kimlikleri nedeni ile yaşadığı baskının genişliğini anlatmaya yetmemektedir. Psikolojide fobi genelde mantıklı temeli olmayan bir korkuyu anlatır. Homofobi ise mantıksız bir korku olmaktan öte şiddet ve suistimale yol açan bir önyargıdır. Alternatif kelimeler olarak gay ve/veya lezbiyen nefreti, cinsel oryantalizm (ırkçılık ve seksizm) ve heteroseksizm kullanılabilir. Blumenfeld 1992′de heteroseksizm’i şöyle tanımlamıştır; “hem heteroseksüelliğin tek kabul edilebilir cinsel yönelim olduğu inancı, hem de kendi cinsine sevgi ve cinsel arzu duyan kişilerden korkma ve nefret etme” olarak tanımlanmıştır. Heteroseksizm önyargı, ayrımcılık, taciz ve şiddete yol açar. Korku ve nefret ile beslenir. Heteroseksizm hem kültürel olarak heteroseksüelliğin öne çıkarılmasını hem de homofobi olarak nitelendiren korkuları içerir. Homofobi tanımının daha sık kullanılması medya ve gruplarca büyük ölçüde benimsenmiş olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye Psikiyatri Derneği, CETAD, Amerikan Psikiyatri Birliği, Amerikan Psikoanaliz Birliği v.b. eşcinselliğin hastalık olmadığı konusunda hemfikir.

Haberler

1. Emine a. 23.02.2022 06:21
    23.02.2022 06:21
    Allah'ım sen koru böyle pisliklerden
  2. Furkan Guney 27.02.2014 16:24
    27.02.2014 16:24
    Nasıl heteroseksüeller özgürce öpüşüp, sevişip, sevebiliyorsa eşcinsellerin bunlar mahrum kalması içi ilk çağda yaşıyor olamamız lazım
  3. Buse C. 25.01.2014 09:52
    25.01.2014 09:52
    Eşcinsellik bir hastalık değildir. Nasıl istiyorsan, nasıl hissediyorsan öyle yaşa!